Veelgestelde vragen

Wat is absint?

Absint is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en meestal een aantal aanvullende kruiden. Omdat er geen suiker aan is toegevoegd is het strikt genomen geen likeur. (Suiker wordt eventueel toegevoegd, met water, tijdens het serveren. Heeft u een fles met voorgesuikerde inhoud, dan is het geen echte absint.)

Wat is Tsjechische "absinth"?

Op Tsjechische etiketten wordt doorgaans de Duitse schrijfwijze gehanteerd, met een 'h' op het einde. Deze producten zijn opgekomen in de jaren 1990 en hebben weinig tot niets met historische absint te maken. Wat erger is, is dat deze producten meestal ronduit slecht smaken en daarbij soms onbehoorlijk duur zijn. Bovendien gaat u er waarschijnlijk niet van trippen. Dankzij de inspanningen van de Tsjechische Absintmaffia wordt er nu ook echte absint gemaakt, zoals de producten van Zufanek.

Is absint groen van kleur?

Na distillatie is absint nagenoeg kleurloos. Een groene kleur kan verkregen worden door maceratie van plantaardig materiaal, na de distillatie. Dit groen ontwikkelt zich op fles tot een meer herfstige tint, onder invloed van licht, lucht en warmte. Een fluorescerend groene kleur kenmerkt een slechte absint en is altijd toe te schrijven aan toevoeging van kleurstoffen.

Is absint bitter?

Alsemkruid is zeer bitter. (Het Griekse 'apsinthos' betekent 'zonder zachtheid', onaangenaam, bitter.) De meeste bittere stoffen, absinthines, blijven achter tijdens de distillatie. Een gedistilleerde absint is daarom nauwelijks bitter.

Smaakt absint sterk naar anijs?

Een van de bestanddelen van absint is groene anijs, of soms steranijs. Anijs is hoe dan ook een belangrijke smaakcomponent van absint. Voor sommige fabrikanten is het enkel een smaakversterker (b.v. Émile Pernot, weinig anijs). Voor anderen is absint juist een anijsdrank, verrijkt met absintalsem. Er bestaat ook absint zonder anijs, met name voor de Duitse markt. (In Noord-Europa is anijs een minder populaire smaak. Om in te spelen op de toegenomen populariteit en de herleving van de mythe, wordt er absint met weinig tot helemaal geen anijs op de markt gebracht.)

Is absint hallucinerend?

Nee. Geen enkele drank kan hallucineren.

Is absint dan hallucinogeen? En drijft het tot waanzin?

De aanwezigheid van hallucinogenen in absint is niet aangetoond. Overconsumptie van alcohol kan natuurlijk wel tot delirante toestanden leiden. Slecht gestookte alcohol (die methanol bevat) en met metaalverbindingen gekleurde absint (de goedkopere negentiende-eeuwse absint) brengen schade toe aan het centrale zenuwstelsel. Hoogstwaarschijnlijk moet de verklaring van de psychoactieve eigenschappen, bekend uit het anekdotisch materiaal rond absintconsumptie, in die richting gezocht worden. De eenvoudige waarheid is dat er geen enkele concrete aanwijzing bestaat dat een absint zonder bedenkelijke toevoegingen de waarneming ernstig verstoort of waanzinnig maakt.

Wat is thujon?

Thujon is een terpeen dat onder andere voorkomt in alsem, salie en boerenwormkruid. Secundaire effecten van absint zijn er wel aan toegeschreven. De molecuulstructuur lijkt op die van THC (tetrahydrocannabinol, het actieve bestanddeel van marihuana), maar gebleken is dat thujon geen vergelijkbare farmacologische eigenschappen bezit, en dat het hoogstwaarschijnlijk niet psychoactief is. Extreem hoge doseringen blijken epileptische convulsies te induceren. Dergelijke doseringen worden zelfs bij overvloedige absintconsumptie bij benadering niet bereikt. De schadelijke werking zal in dat geval vooral van de alcohol uitgaan.

Is absint legaal?

Absint is toegestaan in de EU, mits het thujongehalte aan de Europese norm voldoet, zoals vastgelegd in de Warenwet uit 1992. De Absintwet uit 1909 bleek onder die voorwaarde niet van toepassing en is daarom officieel ingetrokken op 10 mei 2005.

Maceratie of distillatie?

Een absint kan gefabriceerd worden door plantenextracten op te lossen in (verdunde) alcohol. Een echte absint wordt echter bereid door gedroogd plantaardig materiaal te laten trekken in alcohol (maceratie). Vervolgens wordt gefiltreerd (waarna eventueel verschillende filtraten worden gemengd) of gedistilleerd. De ware absintheur verkiest een gedistilleerde absint boven een absint die enkel door maceratie en filtratie tot stand is gekomen. Onaangenaam bittere bestanddelen blijven tijdens distillatie achter in de ketel.

Hoe spel je 'absint'?

Nederlands: absint. Frans: absinthe. Duits: Absinth. Engels: absinthe. Spaans: absenta. Snobs schrijven ook in het Nederlands absinthe in plaats van het correcte absint.

Is dit de site van Menno Boorsma?

Nee, die vindt u hier.